Kínai kenderpálma
Téliesítés
Árak
Kínai kenderpálma
és más egzotikus növények kis és nagykereskedelem
Árak
Kínai kenderpálma
és más egzotikus növények kis és nagykereskedelem
Árak
Previous
Next

Téliesítés

Kínai kenderpálma helyes teleltetése:
A kiültetett pálmák szakszerű teleltetése igazán egyszerű feladat, bárki számára könnyen elvégezhető. Verjünk le a pálma köré legalább 4 db cölöpöt négyszög alakban, egymástól 125-150 cm távolságra! 2 m-es növénymagasság esetén minimum 3 méter hosszú karókat vásároljunk, hogy legalább 1 méter mélyre le tudjuk verni őket egy kisebb létrán állva. Ezután a levert faanyagok tetejére rögzítsünk bármit, ami alkalmas lehet arra, hogy felülről védje a növényt a csapadéktól, de nem roskad össze a hó súlya alatt. Ez az anyag lehet egy fél osb lap (125*125 cm), egy erős műanyag hullámpala, vagy akár egy strapabíró reklámponyva/ takaróponyva.

OLDALRA NE TEGYÜNK SEMMIT!!! NEM CSAK AZÉRT MERT FELESLEGES ÉS RONDA, HANEM MERT A NÖVÉNY JÓ ESÉLLYEL ELPUSZTUL TAVASZRA HA BECSOMAGOLJUK!

Ha biztosak lehetnénk abban, hogy a tél folyamán nem lesz extrém hideg, tartós nappali fagy akkor ezzel készen is volnánk. Hazánkban sajnos fel kell készülni a legzordabb időjárásra is, amire már évtizedekkel ezelőtt megtalálták a megoldást Európa mediterrán országaiban! Vészfűtésként a pálma törzsének legfelső részét mintegy 50 cm hosszúságban tekerjünk körbe kültéri fényfűzérrel, szorosan a törzs körül, különös gonddal a törzs csúcsára! Ezt elegendő akkor bekapcsolni mikor nappal is kemény fagyokra számíthatunk és az éjszakai hőmérséklet eléri a -10 C-t. Ezzel a primitív vészfűtéssel biztosítjuk a növény túlélését akár -20 C alatt is, pont annyi hőt ad le, amennyi a pálma számára szükséges. A levelek -18 C alatt garantáltan lefagynak, de a pálma túléli a legzordabb telet is ezzel a módszerrel. Egy tekercs 9 m hosszúságú kültéri ( nem ledes ) fényfűzér elegendő pálmánként. Ha mindhárom téli hónapban folyamatosan áram alatt van azzal sem okozunk bajt, május helyett márciusi virágzásra számíthatunk.

Extrém hidegben a törzs körül a talajt is takarnunk kell, hogy megóvjuk a pálma gyökerét a fagytól. Erre a célra legpraktikusabb pálmánként 1 zsák 80 l-es nagyszemű fenyőkérget vásárolni!

UGYANEZZEL A MÓDSZERREL KELL TÉLIESÍTENI A KÖVETKEZŐ HIDEGHÁZI PÁLMÁKAT IS: SABAL MINOR, RHAPIDOPHYLLUM HYSTRIX ( TŰPÁLMA),CHAMAEROPS HUMILIS ( LÓSZŐRPÁLMA). UTÓBBINAK -12 C KÖRÜL LEFAGYNAK A LEVELEI, DE TÚLÉLI A LEGKEMÉNYEBB FAGYOT IS A FÉNYFŰZÉR HASZNÁLATÁVAL. NAGYON GYORSAN REGENERÁLÓDIK.

Megjegyzés (2020):
Legutóbb 2012 január végén/ február elején volt szükség vészfűtés használatára. Az ezt követő három tél annyira enyhe volt, hogy egyetlen éjszakára sem kellett konnektorba dugni a fűtőkábeleket. A 2012/13-as , 2013/14-es , és a 2014/15 – ös télen Budapesten a minimumok -10 C körül alakultak. Az említett pálmafajták ezt a három telet levélkárosodás nélkül vészelték át. A 2012/13-as telet megelőző 3 évben átlagosan 10/12 napot kellett használni a vészfűtést telente.Ezekben az években a minimumok -20 C körül alakultak.

Kínai kenderpálma és más hidegházi pálmák dézsás tartása, teleltetése:
Tavasztól őszig mintegy 9 hónapon át szabadban lehetőleg teljes napon tartsuk, április elejétől szeptember második feléig minden nap bőségesen locsoljuk. Ha jó vízáteresztő tőzeges homokos talajba van ültetve nem tudjuk túllocsolni. Tavasz és nyár elején tartós hatású műtrágyával tápozzuk. A téli időszakban hidegházi körülmények között 0 fok körül kevésbé világos hűvös ingerszegény helyen tároljuk( ilyen lehet egy fűtetlen üvegház, fűtetlen garázs vagy pince). Télen hetente locsoljuk.